SUSU dan MINYAK Sumber Protein
SUSU
Merupakan sumber protein, lemak, karbohidrat, vitamin (terutama vitamin A dan niacin), serta mineral (zat kapur dan fasfor). Satu-satuan penukar mengandung 130 kalori, 7 gr protein, 7 gr lemak dan 9 gr karbohidrat.
*) Untuk melengkapi lemaknya,perlu ditambah 1½ satuan penukar minyak.
Bahan
Makanan
|
URT
|
Berat
Gram
|
|
Joghurt
|
1
|
Gls
|
200
|
Susu
kambing
|
¾
|
Gls
|
150
|
Susu
kental tak manis
|
½
|
Gls
|
100
|
Susu
kerbau
|
½
|
Gls
|
100
|
Susu
sapi
|
1
|
Gls
|
200
|
Tepung
sari kedele
|
4
|
Sdm
|
25
|
Tepung
susu skim *)
|
4
|
Sdm
|
20
|
Tepung
susu whole
|
5
|
Sdm
|
25
|
MINYAK
Bahan makanan ini hampir seluruhnya terdiri dari lemak. Satu-satuan penukar mengandung 45 kalori dan 5 gr lemak.
Bahan
Makanan
|
URT
|
Berat
Gram
|
|
Margarin
|
½
|
Sdm
|
5
|
Mentega
|
½
|
Sdm
|
5
|
Minyak
kepala
|
½
|
Sdm
|
5
|
Minyak
kacang kedele/
|
½
|
Sdm
|
5
|
Jagung
|
|||
Kelapa
|
1
|
Ptg kcl
|
60
|
Kelapa
parut
|
5
|
Sdm
|
30
|
Lemak
sapi
|
1
|
Ptg kcl
|
5
|
Santan
|
½
|
Gls
|
50
|