BAHAN MAKANAN SUMBER KARBOHIDRAT
BAHAN MAKANAN SUMBER KARBOHIDRAT
Bahan-bahan ini umumnya digunakan sebagai makanan pokok. Satu satuan penukar mengandung 175 kalori, 4 gram protein dan 40 gram karbohidrat.
Keterangan:
Bahan makanan yang ditandai *) kurang mengandung protein, sehingga perlu ditambah ½ satuan penukar bahan makanan sumber protein
Bahan
Makanan
|
URT
|
Berat
gram
|
|
Bihun kering
|
½
|
Gls
|
50
|
Biskuit marie
|
4
|
Bh
|
50
|
Bubur beras
|
2
|
Gls
|
400
|
Havermout
|
6
|
Sdm
|
50
|
Kentang
|
2
|
Bj
sdg
|
200
|
Maezena *)
|
8
|
Sdm
|
40
|
Mie basah
|
11/2
|
Gls
|
200
|
Mie kering
|
1
|
Gls
|
50
|
Nasi
|
¾
|
Gls
|
100
|
Nasi jagung
|
¾
|
Gls
|
100
|
Nasi tim
|
1
|
Gls
|
200
|
Roti putih
|
4
|
Iris
|
80
|
Singkong *)
|
1
|
ptg
sdg
|
100
|
Talas
|
1
|
Bj
bsr
|
200
|
Tepung beras
|
8
|
Sdm
|
50
|
Tepung hungkue *)
|
8
|
Sdm
|
40
|
Tepung sagu
|
7
|
Sdm
|
40
|
Tepung singkong *)
|
8
|
Sdm
|
40
|
Tepung terigu
|
8
|
Sd,
|
50
|
Ubi
|
1
|
Bj
sdg
|
150
|